De ce sa mergem la psiholog?

Desi traim in vremuri pe care le consideram moderne, mersul la psiholog reprezinta pentru multi oameni un pas cel putin dificil de facut. Ne confruntam cu probleme carora ne este greu sa le facem fata, suntem coplesiti adesea de complexitatea lor, suntem stresati, agitati si nu mai intelegem nimic din ce se intampla, simtim ca viata trece pe langa noi si totusi continuam sa ne mintim ca suntem bine si ca asa e viata, nu avem ce face.

De ce sa mergem la psiholog?

E adevarat faptul ca nu putem controla lucrurile care ni se intampla, insa ceea ce putem controla este felul in care ne raportam la ele, perspectiva din care le privim. Uneori ne este util sa fim “scosi” din situatia in care ne aflam de catre cineva care nu ne cunoaste, nu ne judeca si nu este direct implicat in problemele noastre, pentru a putea vedea pentru o clipa ceea ce se intampla cu noi din afara. Avand o perspectiva macro asupra situatiilor cu care ne confruntam, putem sa ne repozitionam fata de ele si sa le abordam altfel, diminuand astfel tensiunea asociata si imbunatatind atat starea de spirit, cat relatiile cu cei din jur.

Cum ne poate ajuta un psiholog?

Contrar credintelor generale ale oamenilor din jur, un psiholog nu te ajuta cu sfaturi. Nu are niciun drept sa iti dea vreun sfat. Te poate ajuta insa, punand intrebarile corecte, sa iti dai seama ce este cu adevarat important pentru tine, sa gasesti singur solutiile la problemele cu care te confrunti. Iar in timp, inveti sa  fii propriul tau psiholog, sa iti schimbi singur perspectiva in diferite situatii si sa iti gasesti singur raspunsuri si solutii. Psihologul ne ajuta sa descoperim care sunt lucrurile care functioneaza pentru noi si sa le punem in aplicare, pentru a avea o viata mai buna.

Ce este evaluarea psihologica?

Evaluarea psihologica consta intr-o discutie semistructurata de aproximativ 90 de minute, in care ai posibilitatea sa discuti despre lucrurile care te deranjeaza si pe care ai vrea sa le schimbi, care se finalizeaza cu cateva concluzii. Pe baza acestora, psihologul iti va face cateva recomandari, iar impreuna veti elabora un plan de terapie. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca nu reusesti sa ii spui tot, vei avea destul timp de-a lungul interventiei sa aduci in discutie fiecare aspect pe care il doresti abordat.

Cum se desfasoara interventia psihologica?

In urma evaluarii, se vor stabili obiectivele ale interventiei, care vor fi urmarite de-a lungul sedintelor. Acestea se vor regasi sub forma unei “liste de probleme”, care vor fi abordate pe rand.  O sedinta dureaza de obicei intre 45-60 de minute, o data sau de doua ori pe saptamana, iar numarul de sedinte necesar va fi discutat in functie de complexitatea problemelor. Astfel, lucrurile care te impiedica sa te simti bine si sa fii fericit vor fi discutate, iar gandurile si comportamentele asociate starilor neplacute vor fi modificate, cu ajutorul tehnicilor cognitiv-comportamentale.

Ce este dezvoltarea personala?

Scopul interventiei psihologice nu este intotdeauna de a corecta ceva ce nu merge bine. Spre deosebire de medic, unde mergem atunci cand ne doare ceva, la psiholog putem merge pentru a optimiza un aspect al vietii noastre, personal, profesional sau social. Astfel, fie ca vrem sa ne imbunatatim anumite abilitati – de luare a deciziilor, de management al timpului, de rezolvare de probleme, sa ne crestem performantele intr-un anumit domeniu de activitate,  fie ca dorim sa imbunatatim relatiile cu cei din jur – dezvoltandu-ne abilitatile sociale, crescandu-ne asertivitatea, fiind parinti/soti/ copii mai buni-  putem oricand sa apelam la psiholog pentru a ne da posibilitatea de a vedea solutii noi la probleme vechi.

One thought on “De ce sa mergem la psiholog?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s