Despre iubire si sabloane

Imagine

Când vorbim despre iubire, în mintea noastră se conturează o imagine, un scenariu, o poveste. Sub influența desenelor animate Disney pe care le-am văzut în copilărie, a cărților romantice citite pe nerăsuflate în adolescență, a filmelor hollywoodiene care ne zugrăvesc o imagine idilică, ușor nerealistă asupra vieții, știm cum trebuie să fie. Știm cum trebuie să arate, cum să se poarte persoana ideală, de care noi ne vom îndrăgosti, știm cum ar trebui să decurgă lucrurile, în ce ritm și direcție să se dezvolte, cam care este vârsta ideală la care noi trebuie sa facem anumite lucruri. Ca să ne integrăm, să fim în grafic, să ne considerăm mulțumiți și fericiți.

În mintea noastră există un șablon al iubirii ideale, al relației perfecte, al traiectoriei pe care trebuie să o urmăm pentru atingerea fericirii absolute.

Iar apoi, într-o zi, ne îndrăgostim. Din primul moment, tindem să îl înzestrăm pe celălalt cu calitățile pe care noi le căutăm.Calități pe care poate le are, sau poate nu. Ne îndrăgostim de ideea de a iubi, mai mult decât de persoana în sine. Nu ne facem timp să o înțelegem cu adevărat, să o lăsăm să se manifeste, pentru că știm că putem descoperi lucruri cărora nu le știm face față. Așa că, aplicăm șablonul. După un timp, vedem că forma vie și mobilă a celeilalte persoane iese din modelul nostru. Se manifestă neașteptat, face lucruri pe care nu le-am prevăzut. Atunci suntem dezamăgiți și ne simțim trădați. Nu înțelegem cum persoana noastră perfectă a putut face acest lucru.

Învinovățindu-i pe alții, ceea ce nu ne dăm seama este unde am greșit. Am greșit când nu am fost atenți. Când am vrut să știm, fără să încercăm să înțelegem. Când nu am vrut să acceptăm că ceva poate fi frumos, chiar dacă e altfel decât ne-am imaginat. Când învățăm să ascultăm, înainte de a vorbi și să observăm înainte de a cataloga, atunci șabloanele noastre devin mai flexibile și îi apreciem pe cei din jur așa cum sunt. Atunci nu condiționăm iubirea de încadrarea în șablon, ci o trăim și apreciem ca atare. Inedită și spontană.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s