Despre consecintele categorizarii

Imagine

De când suntem mici, ne formăm scheme cu privire la realitatea înconjurătoare. Facem acest lucru în funcție de situațiile cu care ne confruntăm, în funcție de ceea ce vedem în jurul nostru ca reacții comportamentale. Ne formăm scheme și categorii bazate pe diverse trăsături și tindem să împărțim informația vastă pe care o primim în funcție de aceste categorii, pentru a simplifica mediul înconjurător, a găsi soluții mai ușor la problemele cu care ne confruntăm și a spori eficiența sistemul cognitiv.

Dar care sunt riscurile categorizării precoce?

Uneori suntem atât de obișnuiți să punem etichete și să mergem mai departe încât riscăm să pierdem esența pe drum și să devenim superficiali. Suntem mai puțini atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și interpretăm realitatea doar în baza schemelor deja formate. Greșim. Pierdem oportunități, pierdem  prieteni, devenim parte din turmă. Ne interesează tot mai puțin subtilitățile lumii acesteia, ale naturii umane, sau problemele sofisticate, care ies din graficul clasic. Judecăm și mergem mai departe. Judecăm fără să învățăm și fără să înțelegem nimic. Fără să devenim cu nimic mai buni.

Poate tragem niște concluzii corecte. Poate simplificând realitatea, găsim o soluție care poate fi utilizată repetat pentru a rezolva probleme simple și standard. Dar dacă greșim?

Câtă energie ar merita investită în înțelegerea problemelor de viață complexe? Cât efort merită depus în încercarea de a vedea problema din multiple persective? Ce avem de câștigat și ce avem de pierdut?

Voi ce credeți?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s