Despre singuratate

Imagine

De ce nu ne place să stăm singuri?

Când a fost ultima data când ați stat între patru pereți, doar voi cu gândurile voastre? Fără să lucrați, să gătiți, să spălați vase, să faceți curat. Fără televizor, fără cărți, fără telefon, fără să vorbiți cu nimeni, fără să vă ocupați mintea cu nimic. Doar voi cu voi. Cu gândurile și trăirie voastre. Cu temerile și grijile voastre. Singuri.

Cât timp credeți că ați rezista să stați așa? Cât credeți că ar fi de greu?

Se spune că nu putem rezista să stăm așa 24 de ore. E prea dificil. Liniștea devine o corvoadă. Gândurile ne cotropesc, se amestecă între ele, nu ne dau pace. Amintiri dureroase, momente pe care le regretăm. Reluăm în minte situații în care am fi putut proceda altfel, în care am fi putut schimba cursul lucrurilor. Sau cel puțin așa credem.

Grijile prezentului acaparează viziunea viitorului și o sufocă. Tăcerea devine tot mai apăsătoare și simțim nevoia să facem ceva, orice, doar pentru a scăpa de această stare.

Singurătatea este un răspuns emoțional neplăcut la izolare socială. Îl asociem cu panica, cu anxietatea. Nu ne place pentru că nu ne simțim destul de confortabili în compania propriei persoane. Pentru ca ne este teamă de ceea ce reprezintă de fapt această persoana despre care ne-am făcut o impresie, pe care nu dorim neapărat să o schimbăm.

Singurătatea însă poate fi utilă. Ne poate învăța lucruri despre noi pe care nu le-am fi bănuit niciodată. Lucruri pe care sarcinile zilnice, interacțiunile sociale mai mult sau mai puțin productive le maschează.

Singurătatea e o stare a minții mai mult decât o lipsă de interacțiune. Putem să ne simțim singuri în mijlocul unei mulțimi, sau putem să fim împăcați în lipsa interacțiunii sociale, stând doar cu noi, gândurile, emoțiile, temerile și grijile noastre. În solitudine, nu în singurătate. E alegerea noastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s