Despre relatii si puterea obisnuintei

Imagine

M-am intrebat adesea de ce avem noi, oamenii, tendinta de a ramane blocati in relatii in care suntem nefericiti, atunci cand nu ne leaga responsabilitati comune, cand nu avem obligatii unul fata de celalalt si fericirea nimanui nu depinde de noi.

Scopul implicarii intr-o relatie cu o alta persoana este de a oferi si a primi in schimb iubire, de a avea cu cine sa povestesti seara intamplarile de peste zi, de a avea pe cineva langa tine alaturi de care poti sa cresti, sa devii mai bun, mai fericit si cel mai important, cineva alaturi de care sa poti sa fii tu insuti.

De multe ori insa nu se intampla asa. Sub falsa aparenta de cuplu fericit, se ascund tristeti profunde, regrete, doze crescute de frustrare, stres si consum emotional. Nu apar la prima vedere, dar se pot observa cu putina atentie, prin surprinderea limbajului corporal al celor doi. Un zambet fortat, evitarea contactului fizic, o privire de repros indreptata spre celalalt, sau tristetea care poate fi citita in ochi. Pare putin paradoxal de ce cineva ar depune atat de mult efort de a ascunde adevarul, de a se minti pe sine o data cu ceilalti, spunandu-si ca totul e bine, cand ar putea sa isi intinda aripile, sa zboare, sa fie fericit cu adevarat. Dar nu e paradoxal, e doar uman.

De ce facem acest lucru?

Pentru ca ne este teama. Ne este teama sa nu ramanem singuri. Gandind apoi rational, ne dam seama ca nu vom ramane singuri decat daca ne vom dori acest lucru. E in natura noastra sa cautam companie, astfel daca ne vom dori suficient de mult vom gasi. Insa ne este teama ca nu vom gasi ceva mai bun decat avem deja. Si nimeni nu ne garanteaza ca vom gasi. Insa daca nu incercam, nu avem cum sa aflam. Pana aici insa,  gandirea rationala ne ajuta intr-o oarecare masura.

In acest moment apare insa cel mai interesant fenomen. Daca ratiunea ne ajuta sa parcurgem acesti pasi si sa ajungem in momentul in care ne punem serios problema despartirii, apare ceea ce imi place sa numesc “puterea obisnuintei”, un fenomen prin care mintea noastra reuseste sa produca argumente care sa contracareze cele mai evidente si palpabile dovezi rationale.

Ne gandim ca totusi nu e asa de rau, daca e rau macar e un “rau” pe care il cunoastem, cine stie peste ce alt “rau”am putea da. Ne vom aminti cu precadere doar aspectele pozitive, desi in ultimul timp sunt semnificativ mai putine decat erau la inceput, tindem sa ne legam de lucruri care o data ne-au facut fericiti si sa ignoram faptul ca ele au disparul de nici nu mai stim cand. Apoi ne punem problema utilizarii timpului ramas liber, pe care acum il petrecem impreuna. Ne intrebam cu cine vom scoate cainele la plimbare, cu cine vom merge la film, cu cine vom face cumparaturi. Ne gandim cat de groaznic ar fi sa trebuiasca sa schimbam felul in care facem lucrurile.

Atunci, decidem ca totusi ne este cel mai bine sa ramanem in relatie. Reducem disonanta cognitiva, crescandu-i partenerului calitatile si diminuandu-i defectele, pentru a ne simti confortabil cu decizia luata.

Acest lucru functioneaza pana cand se intampla din nou ceva ce ne deranjeaza suficient de mult sa nu putem ignora distresul. Atunci ne punem problema despartirii din nou si cercul vicios se repeta.

Va este cunoscut acest cerc vicios?

Cum il oprim? De unde ne luam puterea? Cum invatam sa zburam din nou? In articolul urmator…

One thought on “Despre relatii si puterea obisnuintei

  1. Se-ntampla de obicei atunci cand nu suntem pregatiti pentru viatza. Mai bine spus, atunci cand nu stim cum “arata” adevaratele sentimente, ci doar ne inchipuim. Educatia noastra pe tot parcursul vietii este precara si se uita prea des, ce inseamna de fapt a invata ceva. Cu alte cuvinte, a învăţa să ştii (learning to know), a învăţa să faci (learning to do), a învăţa să convieţuieşti (learning to live together) şi a învăţa cum să îţi construieşti viaţa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s