Ce se intampla cand ne indragostim?

575988_441919689181949_1816631602_n

Stiti senzatia aceea cand te trezesti dimineata si esti plin de energie, nu ai nevoie de mancare si nici de somn, florile miros mai frumos, vremea e mai buna afara si simplul gand la persoana care reprezinta obiectul afectiunii tale te face sa zambesti si iti face ziua mai frumoasa?

Poetii au scris despre ea, muzicienii au compus si au cantat despre ea, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca explicatii pentru ea. Toata lumea vorbeste despre asta, o vezi in filme, o vezi la oamenii din jur si ai nevoie de ea pentru a fi fericit. Dragostea este una dintre cele mai importante componente ale vietii noastre. Ne face sa zambim, ne face sa uitam de noi, sa fim mai buni si sa facem lucruri de care nu ne credeam in stare.

Ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne indragostim?

Studiile facute cu ajutorul RMN-ului arata faptul ca atunci cand suntem indragostiti, se activeaza sistemul nostru de recompense, care raspandeste dopamina, hormon responsabil cu dorinta, motivatia, focalizarea atentiei si poftele. Aceasta parte a creierului s-a format cu mult inaintea lobului frontal, responsabil cu rationamentul si procesele cognitive, motiv pentru care ratiunea si logica nu este prea au relevanta in procesul de indragostire, ceea ce probabil stiti deja 🙂

Ceea ce probabil nu stiti insa, este faptul ca aceeasi regiune se activeaza si in cazul consumului de cocaina, ceea ce ne da o idee despre cat de puternic este factorul biochimic in acest proces. Atunci cand alegem persoana de care ne indragostim, pe de o parte o facem pe criterii constiente, bazandu-ne pe similaritati precum nivelul educational, nivelul inteligentei, interese comune sau aspectul fizic. Nu ne indragostim insa de toate persoanele care ne sunt similare, iar aici isi face misterioasa chimie, mai exact activarea neurotransmitatilor si a hormonilor responsabili de alegerea partenerilor potriviti (dopamina, serotonina, estrogenul si testosteronul). Aceste chimii ne determina sa ne indragostim de anumiti parteneri, fara sa putem justifica rational alegerea. Si nu suntem singurii. Stiati ca si animalele se indragostesc? 🙂

La inceputul unei relatii, nu stim aproape nimic despre celalalt. Descoperirea zilnica a lucrurilor marunte care definesc persoana iubita duce la explozii de dopamina in creierul nostru. De aceea ne simtim euforici si plini de energie.

Avem nevoie de dorinta sexuala pentru a cauta parteneri. Avem nevoie de iubire romantica pentru a ne putea investi energia si a ne focaliza atentia pe un anumit partener. Avem nevoie de atasament pentru a face relatia sa dureze.

Dar ce se intampla in creierul nostru cand pierdem o persoana pe care o iubim?

Am vrea sa putem sa nu ne mai gandim la ce am pierdut, insa aceleasi studii arata ca sistemul nostru de recompense devine mai activ si mai focalizat pe persoana respectiva. In plus, regiunile responsabile cu masurarea castigurilor si a pierderilor, precum si cu calculul riscurilor se activeaza de asemenea. Astfel, partenerul devine recompensa pierduta, iar creierul nostru isi mobilizeaza resursele si energia pentru a o castiga inapoi.

In concluzie, exista vesti bune si vesti proaste pentru indragostiti. La capitolul vesti proaste, dragostea pare a prezenta toate simptomele unei adevarate adictii: focalizarea intensa pe obiectul dorintei, canalizarea energiei spre obtinerea obiectului dorintei, distorsionarea realitatii, asumarea excesiva a riscurilor. Apare toleranta, vrei sa fii tot mai mult cu persoana iubita, iar atunci cand o pierzi apar simptome de sevraj si din pacate, chiar dupa multe luni, recaderea (de exemplu, cand auzi melodia voastra sau mergi undeva unde mergeati impreuna).

Vestea buna este ca iubirea poate dura si se poate mentine de-a lungul anilor. Aceleasi studii facute cu RMN pe oameni in varsta arata faptul ca regiunile responsabile cu iubirea pot ramane activate chiar si dupa multi ani de casatorie. De aceea mai vedem probabil batranei tinandu-se de mana prin parc si ne gandim.. cum este posibil? Ce face iubirea sa dureze? Gasiti raspunsul la aceasta intrebare in articolul urmator 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s