Despre bucuria de a impartasi

Imagine

 

Ati observat ca, de cele mai multe ori, lucrurile impartasite au o valoare mai mare?

Toti avem micile noastre bucurii. Poate ne place sa privim apusul de soare de pe acoperisul casei, poate ne place sa savuram o prajitura cu ciocolata, poate ne place sa vedem un film bun, sa mergem la un spectacol, sa facem un sport sau sa ascultam muzica. Uneori facem aceste lucruri singuri, cu scopul de a ne regasi si a ne reculege. Dar cum ne simtim oare atunci cand descoperim ca altcineva are aceeasi placere? Cum ne simtim cand o putem impartasi?

Viata ne pregateste mereu surprize – unele sunt placute, ne fac fericiti, altele dimpotriva, sunt neplacute si asociate cu emotii negative puternice. Atunci cand suntem fericiti, ii implicam pe cei din jur cu drag, stiind ca impartasirea motivelor de bucurie ne amplifica starea pozitiva, insa atunci cand suntem suparati, ne vine mai greu sa facem acest lucru.

A imparti cu cei din jur ceva ce ne apartine, fie ca este vorba de un obiect, o stare sau o experienta, o emotie sau un sentiment,  a fi acolo cand cel de langa are nevoie de noi ne face mai fericiti si creste considerabil calitatea vietii noastre.  Atunci cand daruim si cand simtim recunostinta, se elibereaza oxitocina, hormon care ne face sa ne simtim mai bine, scazand nivelul de stress si imbunatatind imunitatea. Impartasirea este strans legata de incredere si de gratitudine, ambele corelate cu fericirea. Ea duce la imbunatatirea relatiilor sociale, scaderea inegalitatii dintre oameni, lupta pentru beneficiul reciproc, precum si cooperarea pentru atingerea scopurilor comune, toate acestea avand ca si consecinta o viata mai lunga si o calitate a vietii mai crescuta.

Nu ezitati astfel sa acordati incredere celor din jur, sa ii ajutati atunci cand puteti si sa impartasiti cat mai multe lucruri cu cei dragi. Poate uneori veti fi dezamagiti atunci cand oamenii nu vor reactiona asa cum va doriti, sau nu vor actiona la fel in schimb. Trebuie sa tineti minte ca ei vor avea de pierdut, nu voi, deoarece atitudinea deschisa fata de ceilalti si disponibilitatea de a impartasi ce avem cu ei este ceea ce ne face mai fericiti si mai castigati pe termen lung, nu ceea ce primim in schimb.

Incercati sa impartasiti ceva cu o persoana din jurul vostru care va este draga. Ce s-a intamplat? Cum v-ati simtit?

Dar cu o persoana necunoscuta? Ce ati descoperit nou despre voi si despre cei din jur? 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s