Despre sentimentul de control

Imagine

Nevoia de a avea un sentiment de control asupra ceea ce ni se intampla este o nevoie fundamental umana. Acest lucru poate fi explicat dintr-o perspectiva evolutionista –  a avea controlul asupra ceea ce se intampla, insemna cresterea sanselor de supravietuire. Astfel, desi nu se mai pune problema supravietuirii, nevoia de a ne simti in control a ramas.

De ce?

Pentru ca avem impresia ca acesta reprezinta o garantie in obtinerea rezultatelor dorite. Ne da un sentiment de putere, de siguranta, deoarece putem intelege algoritmul lucrurilor, a situatiilor, scade ambiguitatea situatiilor cu care ne confruntam si creste posibilitatea de a prezice ce se va intampla intr-o anumita situatie. Sau cel putin asa avem impresia.

Ce facem de obicei pentru a ne satisface nevoia de control?

  • ne formam tabieturi/ ritualuri/ obiceiuri, pe care le respectam
  • ne aliniem la un set de norme/ valori sociale sau morale
  • cautam figuri de autoritate / persoane experte pe anumite domenii, ale caror pareri sunt “validate”
  • cautam semne/ explicatii/ facem legaturi intre lucruri/ citim horoscopul sau orice alte modalitati care sa ne ajute sa prezicem viitorul
  • incercam sa impiedicam anumite lucruri sa se intample, pe care noi le consideram  nepotrivite/ gresite/ rele
  • incercam sa ii facem pe cei din jur sa actioneze cum credem noi ca este potrivit

Este normal sa simtim nevoia de predictibilitate si consistenta, sa avem nevoie ca lucrurile din jur sa fie coerente, insa ce se intampla cand aceasta nevoie devine prea puternica?

De cele mai multe ori, sub nevoia excesiva de control, se ascunde o anxietate cauzata de teama de esec, de suferinta, de dezamagire, de respingere sau de umilinta. Vrem sa ne simtim puternici, pentru ca suntem vulnerabili. Iar acesta este momentul in care paradoxal, incercarea de a controla lucrurile, ne face sa fim si mai lipsiti de control, ceea ce duce la tensiune, stress si emotii negative difunctionale. Mai mult, poate fi distructiva pentru relatiile cu cei din jur, datorita mesajelor gresite pe care le transmitem acestora in ceea ce priveste perceptia noastra asupra lor (ca sunt incapabili, ca nu sunt destul de buni, etc.)

Ce putem face pentru a restabili echilibrul?

In primul rand, trebuie sa intelegem faptul ca sunt putine lucruri in lumea asta pe care le putem controla. In al doilea rand, sa intelegem ca e ok sa nu putem controla lucrurile asa cum ne-am dori. Sa incercam sa ne detasam de situatia care ne streseaza si sa lasam lucrurile sa se intample de la sine. Sa facem ceea ce putem face si sa adoptam o atitudine pozitiva in ceea ce priveste rezolvarea problemelor. Nu in ultimul rand, sa invatam sa acordam incredere celor din jur si in abilitatea lor de a face bine ceea ce sta in puterea lor. Astfel vom deveni atat mai linistiti si impacati, cat si mai puternici si vom avea relatii mai armonioase cu cei din jur. Si pentru ca viata ne ofera o gama larga de situatii neasteptate, sa invatam sa ne lasam purtati de acestea, sa ne adaptam lor, deoarece inotul impotriva curentului este pe cat de obositor, pe atat de contraproductiv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s