De ce sa invatam lucruri noi?

Imagine

Fiecare nou an reprezinta un nou inceput. In preajma noptii dintre ani, ne gandim la ce dorim sa ne aduca anul nou, ne punem dorinte, ne facem planuri si respectam diferite superstitii pentru a avea noroc in anul care incepe. Este pe cat de comun, pe atat de comod sa credem ca norocul noului an se datoreaza in primul rand sortii, iar astfel tindem sa minimalizam propria responsabilitate si importanta aportului nostru la propria bunastare.

Cum ar fi insa, daca cu ocazia schimbarii anului, ne-am face o lista de lucruri pe care vrem sa le invatam in anul care vine? Poate dorim sa invatam o limba straina, poate vrem sa incercam un nou sport, poate vrem sa deprindem o abilitate noua, sa folosim un aparat nou,sa ne luam carnet de sofer sau poate vrem sa invatam sa pictam. Cu totii avem astfel de dorinte, insa de putine ori le punem in aplicare.

Ce ne impiedica?

Invatarea este necesara pana la un punct. Cand suntem mici, invatam mereu lucruri legate de realitatea din jurul nostru care ne ajuta la supravietuire si la adaptare. Apoi mergem la scoala, unde suntem constransi sa invatam diverse materii, dintre care unele ne plac, altele mai putin. Apoi mergem la facultate, unde ne specializam pe un domeniu. Mergem la locul de munca, unde invatam sa ne facem meseria. Dupa un timp insa, invatarea nu mai este obligatorie, ea devine optionala. Nu ne mai preseaza nimic, singura motivatie este data de dorinta noastra de a cunoaste lucruri. Iar acesta este momentul in care apar scuzele: nu am chef acum, vreau sa ma relaxez, am invatat destul, sunt prea batran ca sa mai invat etc.

Aceste scuze au pe termen lung consecinte negative. Creierul, ca orice alt muschi, se atrofiaza in lipsa exercitiului. Din acest motiv, gandirea devine rigida si tindem sa suferim de fixitate functionala. Cu alte cuvinte, ne obisnuim sa facem lucrurile in acelasi fel mereu, ne simtim inconfortabil cand suntem in fata unei situatii noi si ne pierdem abilitatea de a gandi “outside the box” si de a gasi solutii creative problemelor cu care ne confruntam. Cu cat trece mai mult timp in care nu invatam nimic nou, cu atat ni se pare mai inutil sa incercam.

Care sunt avantajele invatarii?

In primul rand, daca creierul nostru este antrenat in a invata lucruri noi mereu, ne va fi tot mai usor sa deprindem abilitati, deoarece vom putea sa le legam de ceea ce stim deja. Si vom cunoaste tot mai multe lucruri. Acest lucru ne va permite sa ne descurcam in tot mai multe situatii. Desi poate uneori nu se vede beneficiul imediat al invatarii unui anumit lucru, pe termen lung, cu siguranta vom resimti beneficiile.

Invatand mereu, ne pastram spiritul tanar si vom procesa informatiile foarte rapid, pentru ca vom aveam un sistem complex in care sa le integram. Si nu in ultimul rand, vom avea un sentiment de autoeficactate crescut, care ne va ajuta sa ne simtim bine cu noi insine, sa stim de ce suntem capabili si sa avem incredere ca putem reusi in ceea ce ne propunem.

Voi ce v-ati propus sa invatati in 2013?

One thought on “De ce sa invatam lucruri noi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s