Despre toleranta fata de noi

Imagine

De cate ori nu am simtit ca un anumit comportament, o anumita atitudine pe care am avut-o fata de cineva, anumite cuvinte pe care le-am exprimat au fost nepotrivite? Sau poate dimpotriva, uneori am decis sa nu facem nimic atunci cand puteam face ceva ce ar fi putut produce o schimbare in bine? Sau poate am actionat cand ar fi fost mai bine sa nu ne implicam. Sau poate pur si simplu am luat o decizie proasta intr-un anumit moment. Multe dintre actunile noastre sunt ulterior insotite de regret si sentimente neplacute de furie, vina sau rusine care ne macina si au consecinte negative pentru starea noastra de spirit si fata de atitudinea fata de noi insine.

De ce patim asta?

Multe dintre asteptarile fata de noi insine sunt construite inca din copilaria mica. In acea perioada, singurul model al nostru de interactiune cu lumea este relatia cu parintii nostri. Astfel, desi uneori nu facem legatura constient, multe dintre asteptarile pe care le avem de la noi si factorii care zugravesc imaginea noastra de sine sunt influentate de parintii nostri.

De-a lungul timpului, unele comportamente au fost permanent premiate si astfel intarite, in diverse situatii, in timp ce altele au avut consecinte negative pentru noi. Aceste consecinte sociale ale actiunilor noastre ne-au modelat comportamentul. Si totusi, aceste lucruri nu reprezinta o asigurare ca vom actiona mereu asa cum ne asteptam sau cum este asteptat de la noi.

Atunci cand alegem sa actionam intr-un anumit fel, pe langa rationament, implicam alti factori precum emotiile asociate situatiei, motivatia pe care o avem, lucrurile pe care le consideram importante pentru noi in acel moment. Daca actiunea noastra nu are consecintele dezirabile asteptate, tindem sa ne blamam, neintelegand ce a fost defectuos in rationamentul nostru cand am luat decizia de a actiona intr-un anumit fel. Ce uitam insa, este sa luam in considerare toti ceilalti factori care au fost implicati in situatia respectiva.

Ce putem face?

Putem sa ne privim cu mai multa indulgenta, sa ne acceptam cu parti bune si rele si sa fim toleranti cu noi insine.Sa ne amintim situatiile in intregul lor si sa nu uitam faptul ca oamenii se schimba si ca aceeasi persoana poate vedea lucrurile si poate actiona diferit in momente diferite, in functie de context. Sa avem incercam sa vedem intregul, nu doar partea. Sa incercam sa intelegem legaturile intre actiune si consecinta, acest lucru ne va ajuta sa avem un sentiment de coerenta. Si nu in ultimul rand, sa incercam sa nu vedem totul in alb si negru, ci sa incercam sa descoperim si sa ne bucuram de  intrega gama de griuri care ne contureaza viata si alegerile.

Craciun fericit tuturor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s