Despre zonele noastre de confort

Fiecare dintre noi are locuri in care se simte in largul lui, lucruri la care se pricepe foarte bine, oameni care il fac sa se simta ca acasa, situatii in care stie exact cum sa reactioneze si obiceiuri care ii structureaza existenta si ii dau un sentiment de siguranta. Acestea se numesc zone de confort, difera in marime si continut de la persoana la persoana, insa sentimentul de siguranta pe care ni-l dau este fals si nefondat. Va voi explica si de ce.

Zona de confort este o stare psihologica si comportamentala in care o persoana opereaza in timp ce se afla intr-o stare emotionala perfect neutra. Stim ca emotia apare atunci cand depunem un efort de adaptare la ceva nou. Astfel nu ne confruntam cu nimic nou, functionam din inertie, nu invatam si nu crestem. Ne folosim comportamente limitate, bine cunoscute, pentru a face lucruri la un nivel de performanta stabil, fara a ne asuma vreun risc. (White, 2009). Astfel rezultatul actiunilor noastre este predictibil si nu avem nicio sansa sa descoperim lucruri necunoscute. A nu iesi din zona de confort inseamna a-ti impune o conditionare mentala care te va face sa iti creezi limite si sa operezi doar in interiorul acestora.Cu alte cuvinte, capacitatea noastra de adaptare la lucrui noi, singura arma care ne poate da un sentiment real de siguranta, este total neantrenata.

Ce inseamna sa iesi din zona de confort?

In primul rand, iesirea din zona de confort implica efort: trebuie sa faci ceva ce nu esti obisnuit sa faci. In al doilea rand, implica emotie, ca reactie de adaptare la noua situatie. Aceasta este perceputa ca un stresor si va genera un raspuns specific de stres, crescand nivelul de anxietate. Cu timpul insa, situatia nu va mai fi perceputa ca fiind noua, iar zona de confort se va extinde. Cu cat ne confruntam cu mai multe situatii noi, cu atat zona noastra de confort este mai larga si mai putin rigida.

Atentie insa la nivelul de anxietate pe care situatia noua il provoaca. Zona de confort trebuie extinsa treptat, cu experiente care ne ajuta sa crestem, sa ne dezvoltam si sa invatam, fara a ne bloca prin emotii prea intense. Un nivel optim de emotie creste concentrarea, atentia si capacitatea de adaptare, insa un nivel prea mare, poate sa blocheze si astfel sa nu obtinem efectul pe care il dorim.

Incepeti cu pasi mici, dar continuati cu perseverenta. Nu lasati nicio zi sa treaca fara sa incercati ceva nou, desi uneori va este teama. Mergeti astazi pe un alt drum acasa. Mancati ceva ce nu ati mai gustat pana acum. Cititi un articol dintr-un domeniu pe care nu il cunoasteti. Stati la o cafea singur/-a intr-un loc in care nu ati mai fost. Intrati in vorba cu un necunoscut. Nu se stie niciodata ce puteti descoperi nou despre lume, viata, cei din jur, sau chiar despre voi.

Si nu uitati ca experienta neinsotita de  emotie este ca o zi fara vreme.

2 thoughts on “Despre zonele noastre de confort

  1. e nevoie de atât de mult curaj încât mulți ne descurajam înainte de a începe; iar alții ne pierdem pe drum când lucrurile se complică, când ne impotmolin si suntem prea departe pt a ne mai întoarce la oaza de siguranță. Dar cu siguranță e o experiența ce merita încărcată, oriunde ar duce ea…

  2. E mult mai usor sa ramanem in oaza noastra de siguranta si cu siguranta nu e o idee buna sa ne aruncam in lucruri pe care nu le putem controla. Insa daca incepem cu lucruri mici, pe care le putem duce emotional vorbind, siguranta noastra creste si ne da incredere sa incercam sa schimbam lucruri mai mari..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s