De ce avem nevoie de basme?

“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales.” 
― Albert Einstein

Va amintiti cand eram mici si ne asteptam de fiecare data cu sufletul la gura sfarsitul unui basm citit, sau al unui desen animat Disney? Stiam ca se va sfarsi cu bine, dar nimic nu putea egala momentul acela in care, dupa confruntare, eroul iesea invingator, isi lua printesa si traiau fericiti pana la adanci batraneti.

Anii au trecut, iar datorita experientelor neplacute prin care am trecut, a oamenilor care ne-au dezamagit si a esecurilor pe care le-am trait, bucuria ingenua pe care o resimteam anticipand un final frumos a lasat loc incetul cu incetul unui cinism amar. In cazul in care totusi incercam sa ne luptam cu propriul cinism, ne lovim adesea de cinismul celor din jur, care, cu o atitudine de superioritate nefondata, ne persifleaza spunandu-ne sa ne trezim la realitate.

Fiecare basm are 3 momente esentiale. Primul, cand ceva se intampla, care strica un echilibru existent. Al doilea, in care personajele se confrunta cu problema, personajele se impart in bune si rele, exista multiple obstacole care trebuie trecute, dar si ajutoare care trebuie utilizate pentru a trece obstacolele. Al treilea este deznodamantul, momentul in care se revine la o stare de echilibru, iar problema este rezolvata.

Basmele sunt pline de simboluri pentru lucruri de care ne lovim zilnic in viata. Mereu apar probleme pe care trebuie sa le rezolvam, mereu apar lucruri care ne impiedica sa facem ceea ce ne dorim, personaje negative, oameni care nu sunt preocupati de binele nostru,  cu care trebuie sa ne confruntam, insa daca suntem atenti putem identifica si oameni, oportunitati sau situatii, care sa ne ajute sa trecem obstacole si sa rezolvam problema.

Avem nevoie de motivatia de a ne lupta. Avem nevoie sa credem ca lucrurile se vor sfarsi cu bine, pentru a ne putea mobiliza resursele necesare gasirii solutiilor optime la problemele cu care ne confruntam. Fara mobilizarea acestor resurse, fara credinta ca vom reusi, avem sanse foarte mari de esec, ceea ce ne va aduce si mai multe argumente sa devenim cinici cu noi, dar si cu cei din jur.

Nu in ultimul rand, este necesar sa avem incredere ca in fiecare dintre noi se afla un erou care va iesi invingator, care va gasi solutia cea mai buna la problema, deoarece acest lucru ne sporeste sansele sa o cautam. Si da, nu exista fericire absoluta pana la adanci batraneti, dar cu o atitudine potrivita, putem primi cu entuziasm si nu cu oroare provocarile pe care viata ni le arunca, putem vedea obstacolele ca pe noi oportunitati si putem gasi in jur oameni cu care sa luptam impreuna spre un final fericit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s