De ce ne este greu sa luam decizii?

In fiecare zi, luam sute de decizii. Ce sa mananc la micul dejun? Cu ce sa ma imbrac? Sa merg la servici pe jos sau cu masina? Sa ies in seara aceasta sau sa stau acasa? A lua o decizie inseamna a alege cea mai buna varianta pentru noi, intr-un anumit moment, legat de un aspect al vietii noastre.

Suntem constienti ca fiecare decizie pe care o luam are un impact asupra vietii noastre, mai mic sau mai mare, in functie de situatie si tindem sa resimtim o presiune cu atat mai mare, cu cat decizia afecteaza mai mult cursul vietii noastre. A lua o decizie inseamna a alege o varianta, lasand in urma restul variantelor posibile. Iar ideea de renuntare, de pierdere, de “the road not taken”  este cea care ne sperie. Oare de unde stim ca luam decizia cea mai buna pentru noi?

Vestea proasta este ca nu stim cu siguranta niciodata. Iar incertitudinea ne impinge uneori sa amanam luarea unei decizii, dn dorinta de a nu pierde nimic. Insa a nu lua nicio decizie poate fi cea mai proasta decizie pe care o putem lua, deoarece vom ramane blocati in situatia data. Englezii au o vorba, “you can’t eat the cake and have it” – “nu poti manca prajitura acum si o pastrezi pe mai tarziu”. Iar atunci cand nu luam nicio decizie, este ca si cum am renunta la prajitura de tot.

O alta tendinta pe care o avem atunci cand ne este dificil sa luam decizii este sa delegam responsabilitatea. Apelam la o sursa externa, care sa ne ajute in proces, pe care sa o putem invinui ulterior atunci cand intampinam primul obstacol pe calea pe care am ales sa o luam. Ne ajuta oare acest lucru la ceva? Cu siguranta nu.

Si atunci ce putem face?

In primul rand, sa luam decizia. Oricare ar fi ea, o decizie trebuie luata pentru a putea merge mai departe. Vestea buna este ca o data luata o decizie, mintea noastra se va stradui sa gaseasca dovezi ca decizia luata este cea corecta, selectand din mediu dovezile in acest sens.

In al doilea rand, sa ne asumam decizia luata. Sa ne gandim “Aceasta este decizia mea. In contextul dat, cu datele pe care le am acum, cred ca este cea mai buna varianta pentru mine”. Mintea ne va ajuta din nou, in cazul in care decizia se dovedeste in timp a nu fi cea mai buna, va gasi cu siguranta argumente sau scuze pentru care am procedat asa.

Nu in ultimul rand, sa nu ne gandim prea mult la varianta la care am renuntat. Nu avem de unde sa stim ca ar fi fost mai buna – ati vazut filmul “Sliding doors” 🙂 ? Nu are rost sa ne pierdem vremea punandu-ne intrebarea “Ce ar fi fost daca?” si sa ne invinuim. Oricum sunt lucruri pe care nu le mai putem schimba.Prezentul este singurul pe care acum il putem schimba, motiv pentru care trebuie sa ne focalizam atentia pe deciziile din prezent, nu pe cele din trecut.

Si pentru a nu va lasa fara o explicatie cu privire la cauzele deciziilor gresite, va recomand un filmulet:

Dan Gilbert -Why we make bad decisions

2 thoughts on “De ce ne este greu sa luam decizii?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s